13 dagar kvar till 2017 års kullamannen

Bara 13 dagar kvar till Kullamannen 2017

13 dagar kvar till 2017 års kullamannen

Några år har vi haft oturen att få riktigt torra och lättlöpta banor. I år har vi dock turen på vår sida och kommer att kunna presentera riktigt leriga och tunga banor. SMHI lovar ytterligare 80 mm regn i veckan.

Om vi har räknat rätt kommer ca 750.000 m3 eller motsvarande 1200 simbassänger att tömmas ut över berget nästa vecka 😉

Stalltips: Kullaberg får engelska förutsättningar i år. Lämna “slicksen” hemma och kom med grepp. Grepp för traillöpning.

Byta namn på nummerlapp? Sorry vi har skickat allt till Racetimers databas. Lämna över nummerlapp till ny löpare, kom i god tid till infotältet så byter vi namn på plats i Mölle tävlingshelgen. 

För en tid sedan kom den sorgliga nyheten om att riddarens häst hastigt hade avlidit. Bergets riddare kan aldrig dö, dessvärre måste springaren avlösas var 20 år. Nu presenteras en ny hjälte, Cuco XIII en ståtlig äkta renrasig spansk hingst PRE. så visst kommer det att bli dramatik även i år.

Varje år får vi nya löpare som undrar var namnet Kullamannen kommer ifrån?

Av tradition berättar vi alltid den gamla legenden inför varje lopp. Historien har gått i arv från släktled till släktled i över 1000 år och det är vår plikt att föra den vidare som våra förfäder alltid har gjort.

De sägs att en vis ensam man för länge sedan, bodde längst ute på berget. Människor åkte vida till honom för att få veta sin framtid, han kallades på 800-talet för “Kuldemannen”.

Andra menar att det var en riddare som av olycklig kärlek flytt till väldens ensligaste plats Kullahornet där han byggde en borg för att för att där i ensamhet alltid tänka på sin älskade, som han aldrig kunde få. Han vaktade platsen med svärd och lät aldrig någon ta sig dit.

Kullamannen kan också vara bergets ande och härskare, den kraft som bestämmer vilka skepp som skall bli vrak och vilka liv som skall tas på de karga klipporna. Men Kullamannen griper även in i enkla människors liv för att hjälpa, med en sådan bundsförvant känns backarna korta och flacka och stegen fjäderlätta. Tänk dig noga för när du äntrar berget så att du har denna herre på din sida, då det må gå dig väl.

Legenden lever vidare i bygden.

#kullamannen #salomonrunningswe