Anna Carlsson Kullamannen 2021

“Första halvan är väntan”

Kullamannen 2018 var Anna Carlssons första 100-milestävling. Hon vann den med besked, trots en del misstag.
– Jag hade aldrig sprungit så långt och visste egentligen ingenting. 

På fredag står hon åter på startlinjen. Nu vet hon att det är under andra halvan allt avgörs. 

I brist på lopp har Anna Carlsson har använt pandemitiden till egna projekt Hon har bland annat Bergslagsleden, 28 mil  trail, och satte ett nytt rekord på 38,5 timme. 
– Man får vara flexibel och hitta på lite egna äventyr. 

Det är tre år sedan Anna Carlsson ställde upp i Kullamannen och sprang sitt första 100-mileslopp. Hon beskriver loppet som en smekmånad som trots en del missar gick väldigt bra. 
– Jag hade ingen koll på energi och visste inte ens om jag kunde springa så långt. Sen hade jag en felspringning, ingen karta eller gpx inlagd i klockan. Jag vimsade och satt ner onödigt länge i värvningarna, säger hon. 

Nu har hon hunnit träna i tre år till. Har sprungit fler långa lopp och vet vad som väntar. 
– Jag tycker att starten och de första 4-5 milen är ganska jobbiga, innan man kommer igång ordentligt. Om man inte gjort bort sig med tempot föredrar jag andra halvan av loppet även om man börjar bli trött. Då får man en känsla för vad som är rimligt att satsa på i tid och placering. Första halvan är väntan.

Den nya bandragningen av Kullamannen Himmel Hav och Helvete innebär att löparna får ett extra varv på Bjärehalvön. Totalt bjuder loppet på 2700 höjdmeter. 
– Jag har hört att det blir en hårdare öppning i år och mer utspritt. Jag gillade verkligen Kullaberg för tre år sedan, när det var teknisk mycket upp och ner. I efterhand är jag förvånad att det gick så pass okej som det gjorde på de platta partierna. I år hoppas jag att de snabbsprungna partierna bryts av så att man får använda annan muskulatur med jämna mellanrum. 

Det är visst vinter i norra Sverige. Här i Skåne har varit 15 grader varmt och shortsväder de senaste veckorna. 
– Nää? Det ser väl bättre ut i veckan med regn och blåst och kallt och lerigt och jävligt så att folk kommer frysa?