Gott nytt år från Kullamannen!

Kullamannen summerar 2017

Gott nytt år från Kullamannen!

När vi tittar tillbaka på året så tycker vi att 2017 blev ett år som man sent skall glömma.

Vi stack ut hakan och släppte loss både Ladonia Mountain Memorial och nykomlingen, som inte var blyg av sig, Kullamannen Ultra 100 Miles “Himmel Hav och Helvete”. Ladonia Mountain Memorial är det lilla mytiska loppet som lades ner 2010 efter 10 rekordår. Loppet blev för stort och tappade sin själ. Men då och då mullrar det till i gamla björnhjärtan och loppet kommer tillbaka. 

2017 blev ett sådant år och med 24 timmars-versionen blev det vårt tuffaste hittills. Överraskningar, blod svett och tårar väntas alltid. Men i år blev det betydligt mer av allt. Nu funderar vi för fullt på hur vi skall toppa det. En sak är säker, inget tyder på Ladonia Mountain Memorial 2018, möjligen 2019, men vi säger som korpral Gifting, “– Kapten! Orsa kompani lovar ingenting bestämt!”

I augusti 2016 var det dags för kräftskiva vid Kullens fyr, det är då vi letar rätt på de extra extra stora Mölle-kräftorna som fiskas strax utanför fyren. 2-3 st/kg är helt normalt! Som de förtappade själar vi är, slank det ner en och annan ohälsosam dryck. Kvällen och natten tycktes aldrig ta slut.

Morgonen efter, bland kräftskal och glas, hittade vi mystiska anteckningar på en servett. Vafalls? 100 miles!? Så föddes 100 miles-loppet. Kvällen innan var allt så lätt, men dagen efter började vi tveka. Är detta verkligen möjligt? 

Men sagt är sagt sa någon, vi skickade de märkliga anteckningarna till våra vänner på FOI för kodknäckning, sen blev det full fart. Anmälningarna tickade in till vår stora förvåning, och de 100 platserna fick ökas på till 180. 

Vid den historiska starten i Norrviken en kulen novembermorgon stod 145 själar och väntade på äventyret. Det blev en händelserik dag med oväntade banändringar, supertung bana och ett väder som sög musten ur de flesta. Vår gissning om att endast 47 skulle klara loppet visade sig vara helt fel. 
De starkaste löparna kom in till varvningen i Mölle ett par timmar senare än väntat och när natten kom prövades även vi när DNF:erna trillade in i ett allt raskare tempo. Det blev till sist 45 löpare som med stor möda mental styrka kom i mål. 

De 161 kilometrarna blev 167, och de 2900 höjdmetrarna blev 4475 m(!). Mer för pengarna alltså! Några meter hit och dit spelar ingen större roll tycker vi, men det får aldrig bli minde än utlovat. Det vore bedrägeri. Kanske är ett nytt värstinglopp fött? Rune Larssons lakoniska uttalande säger det mesta. “– Bergslöpning i Skåne! Hörde jag någon som skrattade?”.Vi hörde inte någon som skrattade den natten.

Hur ser läget ut just nu inför 2018? Kanske släpper vi den mörka sidan, 12 km mörkerlöpning på fredag kväll?

Kullamannen 100 Miles “Himmel, Hav & Helvete” har i skrivande stund nästan 200 anmälda och vi stänger strax.
Dubbeldöden med sina 44 km har 30 talet platser kvar. Samma gäller Dödens Zon 22 km som också stänger inom kort.
Sista utrop närmar sig alltså!
Svart bana, upplevelseloppet, har cirka 150 platser kvar.
Så vi vågar påstå att Kullamannen blir slutsåld ännu ett år.

Kreta, bortom paraplydrinkarna, kommer att släppas strax. Avfärd i slutet maj. Det blir historisk löpning på hög höjd i ”The Cretan runners” fotspår, kanske en sväng förbi Zeus födelsegrotta på 1500 meters höjd. Denna resa blir för en mindre grupp om max 16 personer.

Vi närmar oss årets sista dag och vi vill säga några varningens ord. På Kullaberg finns många kraftfulla väsen. Kullamannen känner ni säkert väl. Men så här i slutet på året måste man vara extra försiktig med de andra på berget. Kyrkogrimmen är ett skräckinjagande väsen med 100 trolls styrka, hans uppgift är att vakta kyrkan mot osaliga drunknade sjömän och illasinnade besökare. Han kommer också med nattliga bud till de avlidnas släktingar.

Den som dör sist på året förvandlas till nästkommande års Kyrkogrimm och måste sköta denna tunga syssla. Så ta det varligt med raketer, köksknivar och bilkörning på nyårsafton fram till kl 23.59.

Ett riktigt gott nytt år 2018 önskar vi från Kullamannen. Må det gå till historieböckerna.

Välkomna till 2018 års äventyr!