Har du full koll på utrustningen inför Kullamannen 2014?

Rätt utrustning för traillöpning

Har du full koll på utrustningen inför Kullamannen 2014?

Vilka skor fungerar bäst i Kullabergsterrängen? Ska man ha med sig extra energi? Behöver man jacka? Såhär några veckor innan tävling börjar man ofta finslipa på både formen och utrustningen, och Kullamannen har fått en hel del frågor på epost och facebook om framförallt utrustningen. Här kommer en snabbguide som förhoppningsvis kan räta ut några frågetecken:

PÅ FÖTTERNA
Kullaberg är rejätl kuperat och går till 97% på stigar och råterräng, med andra ord ganska slirigt och mjukt förutsatt att det inte har varit väldigt lite nederbörd veckorna före racet. Baserat på det rekommenderar vi en terrängsko med ett rejält mönster eller mindre dobbar. Men det är såklart en smaksak och vilken sko som helst fungerar. Några populära skor är till exempel Salomon S-lab Fellcross och S-lab Sense Ultra.

När du väljer strumpor, så tänk på att du springer i branta backar där jord och småsten rasar ner. Irriterande att behöva tömma dojjorna varannan kilometer.

PACKNING
Har du valt någon av Kullamannens längre sträckor, läs Ultran eller Nordsidan, kan man vinna på att bära med sig extra energi och vätska. Det gäller såklart särskilt Ultran, då man spenderar mer tid och det är längre mellan energistationerna. Med ett vätskebälte eller en race-rygga har du alltid energi att tillgå. Konceptet brukar vara lätt, tajt passform och smarta fickor. Bra exempel är Salomon S-lab Advanced Skin.

PÅ HUVUDET
Kristi Himmelsfärdshelgen ligger sent i år. Det kan faktiskt vara riktigt varmt, så se till att du har något som kan skydda knoppen om solen skulle gassa på hela dagen. Det är förstås också skönt med en skärm om regnet öser ner.

BRALLOR
Långbyxor, korta tajts, långa tajts eller fladdershorts är mest en smaksak. Ta det du gillar, men klä dig inte för varmt. Om Kullamannen får välja så blir det såklart kilt!