Anders Widegren Multisport VM Costa Rica

Intervju med Anders Widegren – 2013 års vinnare av Kullamannen Ultra

Kullamannen intervjuar endurance-fenomenet och vinnaren av Kullamannen Ultra “Himmel, Hav & Helvete” 2013 – Anders Widegren.

När började du träna uthållighet och i vilka discipliner?
– Jag har åkt längdskidor sedan barnsben och orienterat i över 30 år. Provade på multisport första gången för sisådär 15 år sedan och fastnade för utmaningen och äventyret. Den första tävlingen jag testade var Slitz Challenge i Norge (japp, det var den ökända grabbtidningen som sponsrade). Sen fortsatte jag att tävla och blev en av de fasta medlemmarna i Team Silva tillsammans med Johan Andersson, Jari Palonen, med flera. Jag har även tränat och tävlat med Michael Lemmel och Mats Andersson i Team Human Link och nu senat med Mikael Lindnords Team Axa-Adidas.

Du var precis i Costa Rica och körde VM i multisport med Team Axa-Adidas Adventure. Hur gick det?
– Kände mig faktiskt riktigt fysiskt stark. Banan var kanske inte den roligaste man har upplevt. Kändes som om banläggaren hade tagit väldigt lite fasta på det spektakulära med naturen i Centralamerika och istället satsat på ett riktigt grisigt djungelrace med gegga upp till öronen under långa strapatser. De sex första dagarna flöt på riktigt bra och vi avancerade hela tiden, men då pajade min mage totalt ihop. Men det var egentligen magen som var problemet, det var yrseln som kom på köpet. Det funkar helt enkelt dåligt att köra multisportrace om man har balans som ett fyllo.

Vilket är ditt bästa träningstips inför Kullamannen Ultra?
– Man måste köra riktigt mycket backe. Det är mycket klättring och det finns inga genvägar om du ska kunna hålla ett bra tempo. Som orienterare har jag sprungit mycket råterräng och därmed lärt mig att lyfta på knäna. På vintern kan det vara svårt att få in tillräcklig träningsvolym, då kan ett löpband eller en rulle till cykeln vara till stor hjälp.

Hur ska man taktiskt lägga upp loppet Kullamannen Ultra?
– Tävlingen börjar på allvar efter tre mil när man kommer fram till Kullabergs fot. Kraftsamla och se till att du har krafter kvar till de sista 2,5 milen. Den första delen ska du se till att njuta, och bli inte för orolig över att en del ”plattlöpare” har väldigt bråttom.

axa-adidas-costa-rica-vm-multisport

Hur planererar du ditt energiintag?
– Nu har jag hittat elektroytillskottet Elete, helt enkelt salter utan en massa tillsatt socker som har visat sig fungera välidgt bra för mig. 2013 körde jag Kullamannen Ultra på bara dryck. En stark sportdryck eller gel plus vatten fungerar bra. Jag har också med mig Enervits GT-tabletter, de tar liten plats och väger lite. Ska jag äta något under loppet ska det var något riktigt gott, och det visade ju sig inte vara något problem att hitta när vi passerade Rusthållargården i Arild.

(Vill du veta mer om kostintag för långdistanslöpning, besök Kullamannens samarbetspartner Milebreaker.com. Har du specifika frågor går det bra att maila direkt till kostexperten och triathleten Erika Rosenabum på info@milebreaker.com).  

Vilka utrustning springer du med?
– Inga tjats och inga 80-tals-shorts med hög slits på sidan, för mig passar ett par sköna ”fladdershorts” bäst. På ryggen har jag en Salomon-S-lab-säck med camelback. På fötterna kommer jag i år ha ett par trailskor med lite dämpning, och ganska lite drop. På strumpfroten har jag fastnat för ull, det funkar bäst i längden tycker jag.

Vilka lopp satsar du på under 2014?
– Jag har alltid en lista med lopp jag vill genomföra. Men i år vore det kul att testa Sky Running och kanske gå på den gamla klassikern Ursvik Ultra. Den senare är förstås en sjuukt tråkig bana, men det är en klassiker och det är lite coolt att den finns kvar (skratt).

Till sist, några tips till Kullamannen-löparen innan vi avslutar?
– Hmmm… jo, ska du göra vettigt ifrån dig på Kullamannen måste du springa i skogen. Se till att komma ut ofta, du lär känna både dig själv och naturen. Och var inte rädd för att bli trött, riktigt riktigt trött …

Foto: Andreas Strand via Team Peak Performance (tidigare Team Axa-Adidas).