Jonatan Fridolfsson Kullamannen 2021

”Jag ska verkligen utmana om en seger”

Han lämnade skogen för banlöpningen och den har gjort honom starkare. Med EM och Finnkampen i ryggsäcken återvänder Jonatan Fridolfsson till äventyrslöpningen och han tänker stå på. 

När han var yngre tävlade han i orientering, men när han flyttade till Göteborg för att plugga hamnade han i en träningsgrupp med friidrottare. Med Lovisa Lindh och Charlotta Fougberg som träningskompisar slog han in på banlöpning och har bland annat gjort 7.59 på 3000 meter och 13.53 på 5000 meter

Men han har inte släppt skogslöpningen och kör fortfarande sina distanspass på stigar. Ett par orienteringstävlingar om året brukade också bli.

– Jag känner att jag fortfarande kan springa snabbt i skogen, både obanat och på stig, men jag fixar inte att läsa karta samtidigt som jag springer snabbt, säger Jonatan Fridolfsson.

På lördag ställer han upp i Dödens zon, för andra gången. Första var 2014, i början av löparkarriären. Året innan deltog han i Ladonia Mountain Memorial. 

– Det var ribbåt ut i havet, simma i land och hoppa från klippor. Sådan typ av äventyrslöpning som lockade mig att träna mycket för åtta, tio år sedan. Tyvärr får jag väl säga att jag har mer talang för banlöpning och att springa snabbt på korta sträckor. 

Med ganska många år med mycket träning är förhoppningen att kroppen ska fixa längre sträckor. 

– Jag tycker verkligen att jag ska kunna utmana om en seger, absolut. Sedan får man se, det är långt för mig, jag brukar sällan tävla längre än tio kilometer. 

Jonatan Fridolfsson forskar på kost och idrottsvetenskap vid Göteborg Universitet och är expert på energiförbrukning under lopp. 

Hur laddar du inför loppet?

– Jag är ju all in på kolhydrater och koffein, framförallt på tävlingsdagen. Koffein kör jag jag framförallt innan, en rejäl dos. Jag är storkaffedrickare till vardags då brukar man behöva en extra skjuts. Jag ser till att få i mig 400 milligram koffein i form av Umara-shots och koffeintabletter. På lopp där det inte är varmt tycker jag knappt jag behöver dricka något, då är kolhydraterna viktigare. På tävling räknar jag med 60 gram kolhydrat per timme. Om jag har dryck föredrar jag att ha den starkt blandad med en hög koncentration av kolhydrater. Under loppet på lördag tar jag fyra gel, ett par av dem innehåller koffein.

Om du skulle köra 100-miles vad hade du satsat på för energi under loppet?

– Det är fruktansvärt långt jag tror inte att jag är rätt person på sådana långa distanser. Då måste man ännu mer käka vanlig mat är min erfarenhet, inte bara gel och sportdryck.

En av våra återkommande löpare har wienerbröd i sin dropbag?

– Exakt! Min fru sprang dubbeldöden för två år sedan, då hade hon med sig en stor påse popcorn i ryggsäcken som hon sprang och knaprade på.

Var det på din inrådan?

– Jag sa mest att hon skulle käka kolhydrater, sedan i vilken form hon käkade det fick hon avgöra själv. Men popcorn är väl bra, salt och kolhydrater är det man behöver.