Kullamannen blir Kullamannen - Kullens fyr

KULLAMANNEN blir KULLAMANNEN

Slaget vid Svolder kan ha stått år 999 utanför Kullaberg. Som sista man på Ormen Långe väljer Olav Trygvasson att kasta sig i sjön för att inte ge de övermäktiga fienderna nöjet att döda honom. En del menar att han mötte döden bland vågorna, andra att han klarade sig upp på det vid den tiden heliga Kullaberg. Kan detta vara en av trådarna i den svårfångade historiska bakgrunden till Kullamannen?

Legenderna om Kullamannen har gått i arv från generation till generation under seklernas gång. Vid 1220-talet omnämns han av historikern Saxo Grammaticus som en siare och stjärntydare med övernaturliga krafter. Kullamannen var den som hade makt att styra över om skeppen skulle gå i kvav eller klara den svåra passagen där de två haven, Östersjön och Kattegatt, möts.

Utöver den mäktiga urkraft som alltid kallats Kullamannen har även den som vaktat och hållit Fyrens låga vid liv också benämnts som Kullamannen. Under många år hjälpte trollen den ensamme väktaren innan det första tornet 1561 reste sig på spetsen och koleldning gjorde arbetet lättare. Eldar har visat sjömän frälsning eller undergång under mer än 1000 år. Man bad tom i kyrkan om rika vrak men ”att skona våra mänder”. Vilken sida Gud valde förtäljer inte historien. Kullaberg är fortfarande en mytisk, vacker men farlig plats där Kullamannen varje år tar två liv och sätter fälleben för så många andra. Men färdas man med naturen på berget får man en mäktig bundsförvant. Vi har varit på berget i många år som barn, löpare, besökare och nu på senare tid som arrangörer. Under hösten har vi fått ett hedersuppdrag av Sjöfartsverket att ta över visningen av Kullens fyr!Vi anar att någon viss herre styrt i detta och då säger man verkligen inte emot.

Eftersom fyren automatiserades 1979 anser vi att den som visar fyren är den världsliga Kullamannen liksom fyrväktaren förr var det. Cirkeln är då sluten och Kullamannen Sportklubb har blivit Kullamannen på riktigt, med rätten över fyren! Ett hedersuppdrag vi kommer att lägga ner vår själ i.

Vår vision är att återge fyren sin forna plats som det självklara besöksmålet på berget. Att ljuset skall skina lite starkare. Att genom ett samarbete med Rusthållargården skapa ett unikt trevligt fyrcafé på landets kanske vackraste plats, där man över en kopp nybryggt kaffe kan se ut över havet och finna frid i nuet. Kanske bara stanna till och prata äventyr och löpning med ägarna? Kanske en bröllops- eller högtidsplats utöver det vanliga. Allt är möjligt när Kullamannen ligger bakom.

Dörrarna kommer alltid att stå öppna för våra vänner från stigarna och bergen. I maj räknar vi med att öppna upp den nyrenoverade mötesplatsen mellan de två haven. Där urberget sedan 16000 år sträckt ut sig och samma vindar ännu kommer in från nordväst.

Varmt välkomna.