Kullamannen i pandemins år 2020

Hoppet är det sista som lämnar oss!

Den 11:e mars vändes världen upp och ner av ett Corona-virus. Det blev starten på något som vi aldrig kunnat föreställa oss. Likväl var vi förhoppningsfulla över att kunna leverera Kullamannen som vanligt under Allahelgonahelgen. Tiden dit kändes då oändligt lång.

I dagsläget tillåter myndigheterna 3.500 besökare inomhus på Ullared* och 40.000 på badstranden i Tylösand**, men av någon oförklarlig anledning endast 50 personer på en löparbana om 180 km utomhus!? Det är något vi inte kan förstå. Men det finns hopp. Varje vecka kommer uttalande från politiker och organisationer om att se över nuvarande regelverk.

Vi har pratat om olika datum för att lämna ett slutgiltigt besked. Nu vill vi be er om mer tålamod. Likt den dödsdömde hoppas vi på en räddning i sista stund. Ett antal arrangörer har lyckats tråckla sig igenom lagens gråzoner och därmed lyckats genomföra sina lopp. Andra har valt att ställa in.

Vårt budskap är: Kullamannen planerar för att genomföra årets tävling under Allahelgonahelgen 2020.

Vi har vänt på varje sten på Kullaberg, läst lagboken som fan läser bibeln, pratat med de skarpaste paragrafryttare och kreativa eventmakare för att hitta vägar i den snåriga djungel som råder kring genomförandet av idrottsevent. Som ni vet tror vi på det omöjliga och vi ger aldrig upp!

Kullamannen i pandemins år kan inte bli en traditionell Kullamannenhelg. Lagar och myndighetsföreskrifter ska följas och säkerhet och smittskydd kommer att vara i absolut fokus. Det innebär förändringar såsom:

  • Många starttider med få löpare i varje startgrupp
  • Ingen publik
  • Inga prisutdelningar med publik
  • Max antal löpare vid energistationer

 

Dessa och ytterligare åtgärder borgar för allas säkerhet. Aktiviteter som i rådande läge gör sig bättre i digitala plattformar, såsom Trail Talks och prisutdelningar, flyttas dit.

Vi tar situationen på största allvar, men vi vet att det finns ett stort behov att kunna springa lopp i år. Årets event kommer att bli annorlunda, men den sportsliga delen kommer definitivt bli lika utmanande som alltid.

Detta är status och vår hållning i nuläget. Men som vi alla vet så kan situationen ändras över en natt. Kullamannen styr över livet och döden på berget, men Tengnell rår han inte på.

/Kullamannen
10:e augusti 2020, Kullens fyr

Källa: *Expressen nätupplaga 12:e juli. **DN.SE “Det nya coronaviruset” 7:e augusti.