KULLAMANNEN ÖNSKAR GOD JUL 2020

KULLAMANNEN ÖNSKAR GOD JUL

Julen är traditionernas och berättelsernas tid och vi känner att det är på sin plats att berätta den ursprungliga legenden om Kullamannen. Kullabergs mäktige härskare. Detta är vårt sätt att föra legenden vidare och vi gör det alltid strax innan jul. 

När hösten kom till Mölle och dagarna blev allt kortare samlades man kring eldstaden för att laga redskap och kläder. När nordan drog in och stänken från havet piskade rutorna på de små husen längs Strandvägen tog de gamle till orda. Man berättade om märkliga väsen på berget och hur man skulle förhålla sig till dem.  

KRAFTERNA PÅ BERGET

Det är inte särskilt många som vet den riktiga historien om bergets mäktige härskare. Självklart kan ju alla de äldre i Mölle historien och vet att där uppe på berget skall man passa sig, så att inte de starka krafterna tar över. Ingen Möllebo av den gamla stammen skulle drömma om att vistas däruppe när solen gått ner. 

Så här har den berättats sen urminnes tider. Den har gått i arv från far till son, från mor till dotter längre än vad kristendomen funnits i Sverige.

ÖVERRUMPLAD AV OLOF

”Slaget vid Svolder kan ha stått år 999 utanför Kullaberg menar lärde män. Norske Kungen Olav Tryggvason var på väg hem med 11 skepp men blev överrumplad av Olof Skötkonungs flotta på över 70 skepp som lär ha gömt sig vid Ven. Trots underläget var kampen länge oviss, men som sista överlevande på det mytomspunna långskeppet Ormen Långe väljer Kung Olav att kasta sig i sjön för att inte ge de övermäktiga fienderna nöjet att döda honom. En del menar att han mötte döden bland vågorna, men Snorre Sturlason berättar att han klarade sig upp på en klippig kust som enligt beskrivningar stämmer in på just Kullaberg, en halv dagsresa norr om Ven.”

SAXO GRAMMATICUS

Kan detta vara en av trådarna i den svårfångade historiska bakgrunden till Kullamannen? Vid 1220-talet omnämns han av historikern Saxo Grammaticus som en siare och stjärntydare med övernaturliga krafter. Kullamannen var den som hade makt att styra över om skeppen skulle gå i kvav eller klara den svåra passagen där de två haven, Östersjön och Kattegatt, möts. Han styrde också över vilka som skulle falla från klipporna. Detta händer ännu ut i våra dagar.

EN MÄRKLIG PLATS

En sista version säger att det var en riddare som av olycklig kärlek flytt till världens ensligaste plats, Kullahornet, och där byggde sig en borg längst ute på spetsen för att för alltid tänka på sin älskade. Han försvarade platsen med svärd och ingen vågade sig dit. Ingen verkar riktigt veta svaret men alla i området vet att på berget finns det märkliga och mäktiga krafter. Handla rätt och du har dem med dig.”

Berget står kvar, berget väntar och inom inte allt för lång tid hoppas vi att vi alla kan mötas som förr. 

Tills vi möts. Ge aldrig upp. Ibland kan det omöjliga bli möjligt.

God jul alla vänner!

/Kullamannen