Kullamannen vinnare 2017

Vinnare Kullamannen 2017 Patrik Vikström

Kullamannen vinnare 2017

Hallå där Patrik Wikström som ska springa Kullamannen Ultra 100 miles på fredag.

Du tog ju hem segern i herrklassen i ultran förra året, vad får dig att tro att du tar hem guldet i år igen?

– Träningen har gått bra och jag har slagit personbästa i nästan alla distanser jag sprungit i år. Förra årets lopp var min första 100miles-tävling så till årets lopp kommer jag bättre förberedd och tänker sälja mig dyrt på berget då jag har förra årets seger att försvara. 

Förra året sa du att Kullamannen var din ”tuffaste tävling någonsin” och att du inte kunde  ”gå ett steg utan smärta” efteråt. Hur lång tid tog det innan du bestämde dig för att göra om detta? 

– Det var tufft förra året, men värsta stelheten och smärtan släppte på ett par dagar. Jag tvingade mig att vila från löpning cirka två veckor men var då återställd. Det var häftigt att det gick så fort att återhämta sig med tanke på hur det kändes på dagen efter målgången. Jag hade årets lopp i tanken ganska snart efter förra loppet. Jag gillar tuffa utmaningar och detta är en perfekt avslutning på säsongen då jag har möjlighet att vila upp mig ordentligt efteråt. 

I år utgår ju din favoritsträcka över stenstranden vid Nimis, hur känns det att den ersätts med ”dödsbacken”?

– Tyvärr får jag inte hoppa på stenarna vid Nimis i år, den roligaste och mest tekniska delen där det krävs full fokus på varje steg. Men jag har sett film från “dödsbacken” och tycker den verkar utmanande och rolig på ett annat vis, jag ser fram emot att testa den. 

Nu när du vet vad du ger dig in på, något du ändrar i ditt upplägg av loppet?

– Jag vet vad som väntar och jag kommer försöka att springa fortare i år. Första åtta milen är platt som en pannkaka och där går det “billigt” att springa fortare. Sista åtta milen är väldigt kuperade och där gäller det att hitta en jämn intensitet som jag orkar hålla ända till mål. Eventuellt kommer jag att testa använda stavar på Kullaberg, om benen känns alltför trötta mot slutet.  

Vad är ditt bästa råd till medlöpare som tar sig an ultran för första gången?

– Ha respekt för distansen och längta till Kullaberg, första 8 milen är en platt transportsträcka med havsutsikt. Sedan blir det roligare på berget! 

Av Jennie Lorentzon.