04 Nov Legenden om kullamannen
Inom några timmar är det äntligen dags för race igen. Det har gått en lång tid sen senast men nu är det dags!
Det betyder också att det även är dags för oss att berätta om legenden om Kullamannen. Den har gått i arv från far till son, från mor till dotter längre än vad kristendomen funnits i Sverige.
”Slaget vid Svolder kan ha stått år 999 utanför Kullaberg menar lärde män. Norske Kungen Olav Tryggvason var på väg hem med 11 skepp, men blev överrumplad av Olof Skötkonungs flotta på över 70 skepp som lär ha gömt sig vid Ven. Trots underläget var kampen länge oviss, men som sista överlevande på det mytomspunna långskeppet Ormen Långe väljer Kung Olav att kasta sig i sjön för att inte ge de övermäktiga fienderna nöjet att döda honom.
En del menar att han mötte döden bland vågorna, men Snorre Sturlason berättar att han klarade sig upp på en klippig kust som enligt beskrivningar stämmer in på just Kullaberg – ”en halv dagsresa norr om Ven”. Kan detta vara en av trådarna i den svårfångade historiska bakgrunden till Kullamannen?
Vid 1220-talet omnämns han av historikern Saxo Grammaticus som en siare och stjärntydare med övernaturliga krafter. Kullamannen var den som hade makt att styra över om skeppen skulle gå i kvav eller klara den svåra passagen där de två haven, Östersjön och Kattegatt, möts. Han styrde också över vilka som skulle falla från klipporna. Detta händer ännu ut i våra dagar.
Löpare märker hur rötter kommer ur jorden, stenar som får en att snubbla och backar som blir allt brantare och aldrig tar slut. Detta är vapen som Kullamannen har för att pröva besökares krafter.
Vi hälsar alla välkomna till helgens äventyr. Må kraften vara med er.
Godspeed!