Löpare utan gränser

LÖPARE UTAN GRÄNSER

Hösten 2013 föddes en idé som många tyckte var vansinnig. Att arrangera ett ultralopp i Transylvanien. Av en otrolig slump hittade vi Mihai Zlavog som arrangerade ett eget mindre lopp och som hade samma dröm.

Men Rumänien, långt bort i östra Europa är längre bort än du tror och vem kan man lita på? Vågar vi? Handen på hjärtat hur många känner du själv som varit i Rumänien? 

Den brutala säkerhetstjänsten Securitate, Björn Borg som gifte sig med Loredana. President Ceausescu och hustrun Elena som sköts på juldagen, mördaren och mästerrymmaren Ioan Ursut . Detta var ungefär de förkunskaper vi hade om det nästan bortglömda landet Rumänien. Transylvanien och Dracula verkade ännu mera avlägset.

I april 2014 reste ett lite spaningsteam till Brasov för att möta våra tänkta partners. Vägen dit var fylld av spänning och vi förväntades mötas av maffia, gangsters, prostituerade, fiolspelande romer och klängande tiggande barn. 

Efter att ha konstaterat att rummet inte var avlyssnat, inga rånare i garderoben gick vi mot mötesplatsen i gamla stan. Mihai kom sent, ni som mött honom vet vad vi menar. 

Kanske blev vi besvikna eller förvånade för ingen av våra fördomar infriades!! Överallt möttes vi av förundrade , vänliga, glada människor som frågade vad vi i all sin dar gjorde i Transylvanien. Karpaterna gjorde oss stumma och bokstavligt talat var vi i löparnas himmel.

Resten är historia, massor av löpare har följt med oss österut och alla har samma upplevelse. Gästfriheten, den spontana vänligheten bland folket och de dramatiska bergen sätter spår i både hjärta och själ. Man vill tillbaka om och om igen.

Målet har varit att med kunskapsöverföring hjälpa till med att skapa en tävling som kan ge arbetstillfällen på sikt. Att bygga vänskapsbroar mellan folken i öst och norr. I mötet med löparvänner spelar varken ras, land eller ursprung någon roll. Den gemensamma kärleken till bergen förenar över alla gränser.

Vi har alltid tagits emot med öppna dörrar och hjärtan i Rumänien och vi är nu mycket glada då vi kan avslöja att några av våra vänner från Transylvanien kommer på besök under Allahelgonahelgen. Nu är det upp till oss att öppna alla dörrar och hjärtan och bjuda tillbaka. Sportsligt skall det bli mycket intressant att se hur de klarar av Kullaberg. Alla är riktiga topplöpare med superresultat på benhårda långdistanslopp upp till 200 km. Kanske är sprinten på 66 km lite kort.

Vi får se…..

På pappret är Kullaberg ett litet puttifnutt berg, men som de flesta vet har det en märklig förmåga att bli högre och längre under loppet. Höjdmetrarna blir bara fler och fler och leran verkar klistra dig kvar i spåret. De gamle i Mölle vet att berätta att detta är de knep den gamla Kullamannen(bergets härskare) använder sig av för att förvränga psyket på löparna.

”- Ni borde inte vara däruppe. Det finns otyg i luften.” säger de som vet.

Detta skall bli en överraskning för de långväga vännerna och de sitter säkert just nu och skrattar över googlemaps när de tänker på alla historier vi berättat om kraftprovet och läser höjden på Kullaberg. Men som sagt 187 m kan Kullamannen snabbt göra till 1870 m.

Kärleken till bergen förenar oss alla, och numera är det inte omöjligt att du kan få höra en löparberättelse om landet långt bort i öster av en vän som varit där. Vi är inte längre ensamma drömmare som sprider ordet om Karpaterna.

”Go east young man & women – go east”

Välkomna till “vårt” berg!
 
Mihai Zlavog, Andrei Tale& Loredana Lush, Marius Vasilache & Paula Dogaru och såklart vinnaren av årets Dracula 108 km/+8500 meter ”Björnmannen” Andrei-Gratian Soversan.

/Kullamannen