Plötsligt händer det - kullamannen

Plötsligt händer det!

På Kullabergs vackra södra sida med de salta vindarna från havet och med Hamlets Kronborg i fjärran är det lätt att tappa fokus på stigen som man trott idoga vandrare och löpare skapat. Strax står man öga mot öga med södra sidans härskare, Highland Cattle och inser man är på fel hemmaplan. De är oftast lugna, men hornen förskräcker. Detta är bara några av många överraskningar som väntar årets löpare.

I år väntar vi in 1750 löpare och för många är det första gången på Kullaberg. “– Baa Skåne är platt och människorna är feta som Edvard Persson och vallar gäss mest hela dagen!”. Detta har vi fått lära oss i skolan sen barnsben men den läxan kan bli dyrköpt.

Kullamannen är inte som andra lopp, inget är som du tror. Tex kan vi idag avslöja att banorna över julen blivit längre. Dödens Zon = 25,2km/1450 höjdmeter och “Himmel, Hav och Helvete” har expanderat till 54,7km/1540 höjdmeter!! För oss är detta inget märkligt, det händer så mycket märkliga saker på berget. Men i år växer banorna tidigare än andra år.

En som verkligen vet och som kan stigarna på Kullaberg nästan lika bra som Kullamännen själva är Stigarnas Mikael Björk.

Idag har han fångat känslan som många fått efter Julen när tiden helt plötsligt rusar fram. I ett välformulerat dokument har han koncentrerat 1000-tals Kullabergskilometer till en kort “Survivalguide” för Kullamannen. Knep och knåp som är värda guld på berget. Alla med lite överlevnadsinstinkt borde läsa detta noga, ty Kullamannen skonar ingen som inte är förberedd på vad som väntar, stark eller svag kvittar.