Sally Bauer Race Report

Sally Bauer Race Report 2015

Sally Bauer Race Report

Det blev en imponerande insats under urpermiären av eventet vi kallade “Sally Bauer Open Water Swim”. Simmning i Kullabergs krävande sjö mellan badplatsen Solviken och Paradishamn strax efter lilla fyren, Kullen västra.

15 uthålliga och modiga simmare prövade sina krafter mot havet. Två av dem var bara 17 år.

Kullen runt var en tävling som genomfördes från Åkersberget till Paradishamn på 1940-70 tal. Förstapris i den tävlingen var en tångruska och en klapp i ändan med en gammal drivvedsplanka. Legenden Sally Bauer, som fler borde läsa om (klicka här), genomförde många korta simningar mellan hamnen och Ransvik.

Publiken stod uppradade längs hela strandstigen. Utan TV, mobil, facebook så var detta de stora händelserna i människors liv och de träffades och umgicks på berget.

Anna Eriksmo och Stefan Fahlstedt hade kommit på en idé i början av juni för ett havssim på Kullaberg, och när de mötte Kullamannens planeringslinjer var det bara att köra. Sedan planeringen med Havsdraken visste vi att det är speciellt att simma därute. Vi gillar även tanken om att kanske göra det till ett “fundraising”-evenemang för livräddning och Sjöräddning.

På Kullaberg har döden alltid varit nära och vi har en lista på 250 skepp som har förlist bara sedan år 1750. Enligt legenden var enda sättet att rädda sitt liv i hård sjö vid fyren att komma upp vid just Paradishamn. De som inte klarade det visste ortsborna skulle dyka upp vid Gastalån med strömmarnas hjälp. Mängder med människor på berget har gett sina egna liv för att utan minsta tvekan för att rädda andras. Sjöräddarna och livräddarna arbetar ideellt ända sedan slutet av 1800-talet. Detta kan vara ett bra sätt att ge dem uppmärksamhet.

Stefan Qelthin visade sig ha torpedegenskaper och kom in som segrare med 11 min före 2:a som vi tror var Sebastien BonicelHåkan Ygge Peterson kom in som trea. Rekordet är idag 50 min något. Vi skall ta fram exakt data.

Bakom kulisserna ett stort tack till
Kullabergsguiderna för säker RIB körning
Happytrail och Livräddarna
Kullakajak som tryggt låg nära alla simmarna

Väl kämpat alla till sjöss och land!